RSS

CRP powyżej normy

Will you... still love me tomorrow ?


Temat: obniżona hemoglobina i żelazo- 4,5 latek?
obniżona hemoglobina i żelazo- 4,5 latek? jaka może być przyczyna takiego stanu? wyniki z dziś, syn wydaje się całkiem zdrowy ale crp jest lekko podwyższone. hemoglobina 11,4 (norma powyżej 12) żelazo 38 (norma powyżej 43) czy można to już nazwać anemia, czy wyniki są bardzo niepokojące. syn urodził się jako wcześniak, miał dużą anemię i przetaczaną krew. do 2 lat miał ciągle...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,106109830,106109830,obnizona_hemoglobina_i_zelazo_4_5_latek_.html



Temat: 2 latek i goraczka od 10 dni
normy. MONO% ponizej normy. W rozmazie paleczki i limfocyty ponizej normy, a neurocyty i monocyty powyzej normy. OB 46, CRP 33,4. Bede wdzieczna za opinie... Kania
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96422359,96422359,2_latek_i_goraczka_od_10_dni.html


Temat: CRP u niemowlaka powyzej normy ?
CRP u niemowlaka powyzej normy ? Mój chrześniak ma podwyższone CRP, raz spada w dół a zachwile znów w górę :( bardzo sie martwimy, bierze anntybiotyki a to dopiero 2tygodniowe dziecko :( Robiono mu posiew krwi i moczu, przeswietlenie płuc i wszystko jest ok, nie ma goraczki, normalnie je i przybiera mna masie, robi kupki a CRP dalej duże ok 15-19. Lekarze ... małego ma wirusa opryszczki bo bardzo czesto dostaje go na buzi i własnie przedwczoraj juz małemu CRP spadło do 7 a wczoraj jak mam dostala opryszczkę małemu zaś skoczyło do 19 Czy może to mieć zwiazek z tymi zmianami skórnymi że nasz maluszek ma wyzsze te CRP?? jakie badania powinni lekarze jeszcze zlecić? pomózcie :(
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,86496543,86496543,CRP_u_niemowlaka_powyzej_normy_.html


Temat: Jaki szpital-centrum najlepsze, zeby nam pomóc??
Jaki szpital-centrum najlepsze, zeby nam pomóc?? Od półtoraj miesiaca moja siostra lerzy z synkiem w szpitalu ( od urodzenia!) mały ma cały czas crp powyżej normy i wyzsze ob, przeszedł setki badań, badano mu juz chyba wszystko, leżał juz w dwóch szpitalach i w zadnym nie znaleziono przyczyny, CRp i OB skacze raz jest niższe ( najnizej miał 5 - a tak jest norm) a najwyzsze 25, od 3 tygodni wacah mu sie jeden dzien ma 7 drugi 12, 15 i tak cały czas :( lekarze nie wiedzą poprostu jest to ich pierwszy ... sie mocno. Rodzina juz nie wie co ma robic? Mozę Wy cos pomożecie, polecicie nam jakis naprawde wiarygodny szpital, klinikę gdzie znajda przyczyne skoków crp i ob małego, dziecko przyjmowało juz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,87833488,87833488,Jaki_szpital_centrum_najlepsze_zeby_nam_pomoc_.html


Temat: wysoka leukocytoza!
wysoka leukocytoza! Witam 3 dni temu dostałam wyniki mojego 5-cio letniego synka, jestem bardzo zaniepokojona. czerwone krwinki są w normie ale białych ma ponad 17 tysięcy, mocz jest w normie, CRP poniżej 6 czyli norma, OB 20, cukier 47 (jakby poniżej normy), GOT jest 44 - czyli o 7 jednostek powyżej normy (w ogóle nie wiem co to jest GOT), a i jeszcze kreatynina poniżej normy. Umówiłam się do poradni hematologicznej ale przyjmą mnie dopiero 20 sierpnia jestem załamana. szukałam prywatnie, żaden hematolog dziecięcy nie ma prywatnego gabinetu. Może ktoś z Was może powiedzieć mi dlaczego jest tak dużo białych krwinek, czym to jest spowodowane skoro CRP jest niskie to nie jest to stan zapalny. A może się mylę. proszę pomóżcie mi marta
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,65069852,65069852,wysoka_leukocytoza_.html


Temat: co to jest CRP
CRP - białko ostrej fazy, nie wiem w jakich masz jednostakch i jakie normy ma lab. w ktorym robilas badanie ale ja mam w mg/dl i powyzej 3 swiadczy o średnim ryzyku chorob sercowo-naczyniowych a powyzej 5 stany zapalne, martwicze i nowotworowe. Tak mam napisane na wyniku badania.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,49638601,49638601,co_to_jest_CRP.html


Temat: Bardzo się bję pojedyńczy powiększony węzeł chłonn
daga Jak coś sie dzieje jest podwyższone > OB powyżej 100, stan podgorączkowy, zwiększone limfocyty Nie pisz głupot, Ob miałam w normie, crp a mam bardzo poważną chorobę nowotworową. Wyniki krwi nie koniecznie pokażą co się dzieje. Do autorki: twój węzeł jest w normie. Jeśli bardzo się nim martwisz, możesz zrobić usg. Ale te węzły za uchem nie są groźne i raczej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,102254001,102254001,Bardzo_sie_bje_pojedynczy_powiekszony_wezel_chlonn.html


Temat: Prosze o interpretacje wynikow
Jesteś w bardzo trudnym okresie, stąd przewrażliwienie, całkiem zresztą zrozumiałe. Glukoza ok, to, ze poniżej normy nie jest problemem -może mało jesz, a dodatkowo przed badaniem nie jadłaś słodyczy itp. CRP bardzo ładne, cholesterol w normie. Nie mogę jednak nic pewnego powiedzieć o rozmazie. Na pocieszenie napiszę tylko, ze moje rozmazy są podobne, czyli zawsze kilka wartości jest ponizej albo powyżej. Po...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,97638863,97638863,Prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: no i skróciła mi się szyjka...
... w organizmie tli sie stan zapalny (mam caly czas nieznacznie podwyzszone CRP - taki wskaznik stanu zapalnego). Wlasnie skonczylam kuracje antybiotykiem i dalej CRP powyzej normy? Nastepna wizyta za tydzien. Czemu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,50484,79316794,79316794,no_i_skrocila_mi_sie_szyjka_.html


Temat: no i skróciła mi się szyjka...
Tonia a mozesz mi napisac jakie masz wyniki badan krwi i CRP. Ja odpoczatku ciązy mam wysokie białe krwinki wachaja sie od 18 tys do - 15 tys , tylko raz udało mi sie zejcs po kuracji antybiotykowej do 13 tyz ale to i tak powyżej normy a CPR jak robiłam to miałam w okolicach 3 .Mój gin tez ałamuje rece bo...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,50484,79316794,79316794,no_i_skrocila_mi_sie_szyjka_.html


Temat: pytanie do "spaska" ?
20 (norma 1) która mogła spowodowac skurcze, dostalam anybiotyki CRP spadło , szyjka od wewnatrz troche sie juz otworzyła ale do zew. jeszcze zamknieta. I z tad moje pytanie teraz jak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,50484,80542264,80542264,pytanie_do_spaska_.html


Temat: Do Wyrodnych ze Skandynawii
Kotula! Przypomnialo mi sie, ze oprocz morfologii z rozmazem robimy tez OB i CRP. Znalazlam cos takiego, co kiedys skopiowalam bodzajze z forum zdrowie dziecka, ale bez linki niestety i nie ... (mniejsza z tym od czego nazwa), jesli miano ASO jest powyzej 200 jednostek, to znaczy, ze przyczyna anginy byl paciorkowiec hemolityczny. Powiklaniem anginy paciorkowcowej jest m. in. choroba reumatyczna czyli zapalenie ... moglo byc OB (normy sa przerozne, srednio do 20/1h), lub CRP (bialko "ostrej fazy" swiadczace o stanie zapalnym), gdzie norma jest do 4. Gdy CRP jest dodatnie, to najpewniej infekcja byla bakteryjna. Podsumowujac: -infekcja wirusowa: wzrost odsetka limfocytow, ujemne ASO, ujemne CRP, moze byc wzrost OB -infekcja bakteryjna (paciorkowcowa): wzrost odsetka neutrofili, dodatnie ASO, dodatnie CRP, wzrost OB. "
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34708,44444411,44444411,Do_Wyrodnych_ze_Skandynawii.html


Temat: Antbiotyk z jeszcze innej strony
Biala, jesli pediatra mojego synka nie wie czy infekcja jest bakteryjna czy wirusowa (bo objawy kliniczne nie sa jednoznaczne) zaleca zrobienie morfologii z rozmazem i CRP. Kiedys skopiowalam z forum zdrowie ... jesli miano ASO jest powyzej 200 jednostek, to znaczy, ze przyczyna anginy byl paciorkowiec hemolityczny. Powiklaniem anginy paciorkowcowej jest m. in. choroba reumatyczna (tu Fiszka miala racje) czyli zapalenie stawow, ponadto ... OB (normy sa przerozne, srednio do 20/1h), lub CRP (bialko "ostrej fazy" swiadczace o stanie zapalnym), gdzie norma jest do 4. Gdy CRP jest dodatnie, to najpewniej infekcja byla bakteryjna. Podsumowujac: -infekcja wirusowa: wzrost odsetka limfocytow, ujemne ASO, ujemne CRP, moze byc wzrost OB -infekcja bakteryjna (paciorkowcowa): wzrost odsetka neutrofili, dodatnie ASO, dodatnie CRP, wzrost OB. "
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34708,62163213,62163213,Antbiotyk_z_jeszcze_innej_strony.html


Temat: znowu szpital:(
... dostaje plamien. bralam tez antybiotek doustnie, ale mimo to infekcja jest. zrobilam badanie CRP i wyszlo 4-krotnie powyzej normy. dzisiaj moja gin rozmawiala z ordynatorem w szpitalu, na szczescie wszystkie badania...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20515,32529370,32529370,znowu_szpital_.html


Temat: OB 116, CRP 60, 10-12 krw. czerw. część wyługow.
takie wyniki swiadczą o dużym stanie zapalnym, wskażnik CRP (norma 0,00-0,50) oznacza wzrost aktywności układu immunologicznego co oznacza ,że organizm broni się przed infekcją.Moja córka przy infekcji miała crp 56 , bardzo wysoką temperaturę i leukocyty powyżej 30 wpw
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,52385376,52385376,OB_116_CRP_60_10_12_krw_czerw_czesc_wylugow_.html


Temat: PILNE. Podwyzszone leukocyty przed operacja
... pewnością powyżej normy). Lekarz kazał zrobić CRP, wyszło niskie i zabieg się odbył. Bez powikłań. Powodzenia. Wyobrażam sobie jak się denerwujesz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,13419,101214156,101214156,PILNE_Podwyzszone_leukocyty_przed_operacja.html


Temat: Subkliniczna niedoczynność tarczycy. Hashimoto?
Dziękuję za dopowiedź. Też nie mogłam zrozumieć tego << 100. Kiedy zadzwoniłam do laboratorium pani powiedziała mi, że mam wysokie TSH, powyżej 100. Za 3 tydgonie ponownie mam zrobić TSH i wówczas powiem, aby wykonano to dokładniej, bo powyżej 100, to może być i 101 i 150. ATG nie robiłem, nikt mi nie zlecał tego badania. Zapomniałam dodać, że OB wynosi 48 ( nie wiem jaka jest norma). NIe miałam również wykonywanego USG tarczycy. Pan doktor długo badał ręcznie taczycę i piersi i pytał się, czy pojawiał się kiedykolwiek wyciek z piersi ( ... Wszystkie czynniki reumatoidalne mam w normie ( CRP 0.33, RF 2,5 norma 14, ) Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,89184187,89184187,Subkliniczna_niedoczynnosc_tarczycy_Hashimoto_.html


Temat: CRP przy lambliach podwyższone?
CRP przy lambliach podwyższone? Zadałam to pytanie na Alergiach ale tam o robalach już trudno czegoś się dowiedzieć i przypomniało mi się o tym nowym forum... Czy crp przy lambliach jest powyżej normy? Odebrałam dzisiaj wyniki córki z laboratorium, byłam pewna że ma ZUM ale raczej nie jednak, teraz stawiam na lamblie ale może nie tędy droga i jej zupełnie coś innego......
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,86962,91557913,91557913,CRP_przy_lambliach_podwyzszone_.html


Temat: CRP pow300,temper,ból i opuchlizna kolana i kostki
CRP pow300,temper,ból i opuchlizna kolana i kostki Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem co robić, jak mogę pomóc. Dziadek leży od tygodnia w szpitalu. Trafił do niego ze względu na bardzo wysoki czynnik CRP(255). Krew jest dosyć gęsta, bierze leki na rozrzedzenie. Po 3 dniach wskaźnik ten wzrósł do 343. Występuje gorączka, powyżej 38 stopni,ostatnio nawet 39,5, spuchnięte kolano i obie kostki prawej nogi. Momentami dziadek nie może wstać z łóżka. Jest w szpitalu już tydzień, dostaje antybiotyk a CRP nie spada. Nie miał prześwietlonej nogi. Lekarz urolog stwierdził, iż występuje niewielkie zapalenie jądra. Poza tym nie wiedzą co wywołało taki stan zapalny.Od dwóch dni zniknęła jednak opuchlizna jądra, lekarze twierdzą, iż jest ono już w normie. Badanie laryngologiczne dobre, podobnie prześwietlenie płuc i USG brzucha. Utrzymuje się jednak nadal wysokie CRP(ponad 300), wysoka temperatura i ból nogi. Natomiast OB jest równe 11. Bardzo proszę o pomoc. Martwimy się tym bardziej, iż ponad 6 lat...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,102358662,102358662,CRP_pow300_temper_bol_i_opuchlizna_kolana_i_kostki.html


Temat: zapalenie w organizmie - wyniki morfologii
zapalenie w organizmie - wyniki morfologii Witam, odebrałam dzis wyniki morfologii i troche sie wystraszylam. Mam CRP powyzej normy - norma 5 ja mam prawie 11, Neutrocyty - norma 45-70 ja mam 71,3, CA 125 - norma 35 ja mam prawie 80. Ponad 2 lata temu zdiagnzowano u mnie endometrioze, jestem po 2 laparo, teraz mam kolejna torbiel na jajniku. Od kilku ... przekraczanie norm wynika z endo lub wlasnie z guzka w piersi? Lekarza mam dopiero w sobote (ginekolog i internista)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,92267735,92267735,zapalenie_w_organizmie_wyniki_morfologii.html


Temat: CRP
Gość portalu: Artur napisał(a): > Bialko reaktywne C -Czynnik zapalny zwiazany m. in z przyspieszona miazdzyca > uzywany w prognostyce. Poprawka: CRP to marker stanow zapalnych, ostrych i przewleklych. Probowana stosowac ... powyzej 10 mg/dl, sugeruje istotny stan zapalny, ale nie mowi gdzie i co. NIE CHODZI o miazdzyce! > Jezeli wynik jest ujemny to chyba raczej dobrze. Wynik ujemny jest niemozliwy. CRP jest zawsze obecny we krwi. Norma zalezy od laboratorium, zwykle 0-0.5 lub 0.1 mg/dl. > A czemu w ogole takie badanie zostalo zlecone u malego dziecka? Tutaj to rutynowe badanie i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,5527672,5527672,CRP.html


Temat: nowotwór - badanie krwi stwierdza obecność ???????
z reguly sa jednak jakies odchylenia w normach, glownie duzo leukocytow pokazuje na stan zapalny. miernikiem jest tez OB i CRP, pokazuja stan zapalny w organizmie, jesli sa duzo powyzej normy,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,32565156,32565156,nowotwor_badanie_krwi_stwierdza_obecnosc_.html


Temat: Podwyższone CRP
pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ko_C-reaktywne Skąd masz takie normy?!Powyżej masz linka. Dlaczego miałaś zlecone CRP? OB i crp w ciąży są podwyższone fizjologicznie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,77300014,77300014,Podwyzszone_CRP.html


Temat: TĘTNO PŁODU 140 - Chłopczyk czy dziewczynka ???
Pomijając zwiazek tętna z płcia,ktory tu nie ma zadnego znaczenia z rozpoznaniem plci, mam pytanko. Tydzien temu ktg wykazalo u mojej córeczki 180, gdzie norma jest 160.Oczywiscie tetno waha sie pomiedzy tymi granicami. Lekarz jednak dal mi skierowanie na oznaczenie CRP, ktore wynioslo 9,5 mg/l( norma dla kobiet w ciazy 20mg/l) tak wiec niby wszystko oki, zazdnego zakazenia nie ma. Ale moze ktora z Was tak miala lub ma, ze tetno dziecka jest powyzej tej normy, czy moge byc spokojna? Ania i 39 tyg Wikusia ( jeszcze w brzuszku)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,10964958,10964958,TETNO_PLODU_140_Chlopczyk_czy_dziewczynka_.html


Temat: WYNIK KRWI- Leukocyty
Mi tez sie wydaje ze ok.U mnie poziom leukocytow podskoczyl bardzo znacznie powyzej normy ( 0k 20, norma 10) . POtem zaczelo spadac. Podobno kobiety w ciazy tak maja . Na wszelki wypadek mialam robione badanie na CRP ( o ile wiem badanie wskazujace na istnienie jakis stanow zapalnych), wyszlo ok wiec nie bylo powodow do zmartwien. Twoj gin ci wszytko wytlumaczy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,13789225,13789225,WYNIK_KRWI_Leukocyty.html


Temat: prośba o interpretację - IgE
dla dzieci 3-letnich - 40,0). W momencie badania córka miała 2 lata i 2 miesiące. Wynika z tego, że wszystko w normie, tylko IgE całkowite powyżej normy - co to właściwie oznacza? Że ma skłonność do alergii, że jest alergikiem? Jak to się ma w połączeniu z podwyższonym poziomem płytek krwi? PLT - 451 - norma 150-400. Jeżeli znajdzie się ktoś, kto...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,25849737,25849737,prosba_o_interpretacje_IgE.html


Temat: Ciągłe stany podgorączkowe... Pomóżcie!
Mam podobny problem z 6 letnią córką.Zaczeło się końcem września.Córka z powodu powiększonych migdałków i stanu podgorączkowego leczona 2 antybiotykami przez 14 dni.Po kolejnych dniach leczenia temp.powyżej 38 zostala skierowana do szpitala.po tygodniu badań skierowano nas do dalszej diagnostyki na oddział hematologii w Krakowie.RTG wykazało guz śródpiersia i liczne węzły powiększone,morfologia bez zarzutu,OB i CRP w normie,badania biochemiczne też w porądku.W badaniu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,70836167,70836167,Ciagle_stany_podgoraczkowe_Pomozcie_.html


Temat: bóle wzrostowe u 2-latka?
LDH powyżej normy (norma chyba 130, a ona miała ok.138-142 czy jakoś tak). Lekarka nie zmartwiła się bardzo tym LDH, ale jak powiedziałam o bólach nóżek i rączek to pooglądała jeszcze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,56506937,56506937,bole_wzrostowe_u_2_latka_.html


Temat: Co jest jest badanie krwi CRP, wskaźnik białka czy coś w tym stylu????
Witaj! CRP jest to z angielskiego C-reactive protein, u nas nazywane białkiem ostrej fazy. Jego podwyzszony poziom świadczy o toczącej sie w organizmie infekcji i z tego co sie orientuje jest białkiem charakterystycznym dla procesów ostrych. Zilka pisze coś o wychodzeniu zęba to czsem przebiega ze stanem zapalnym może dlatego. Jeśli inne badania sa w normie (morfologia ) i nie świadczą o stanie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,5441624,5441624,Co_jest_jest_badanie_krwi_CRP_wskaznik_bialka_czy.html


Temat: Dziwne skoki temperatury, od trzech tygodni
tez, za wyj.granulocytów kwasochlonnych-wynik 13, norma do 5 (dziecko jest alergikiem, badania w kier.pasozytow w trakcie), USG brzuszka ok.,RTG klatki piersiowej chyba tez - jest zapis o "delikatnie wzmozonym rys.okoloskrzelowym przy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,71839593,71839593,Dziwne_skoki_temperatury_od_trzech_tygodni.html


Temat: Czy ten koszmar sie skonczy ;( ??
Czy ten koszmar sie skonczy ;( ?? 3 tygodniowy niemowlak od urodzenia ma CRP powyżej normy skacze mu ciagle miedzy 7-20 ( a norma jest do 5) i nic mu nie pomaga. Lekarze załamują rece poprostu sami juz nie mają pojecia co to moze być? ( Mały wyglada na zdrowego, rosnie, je , kupkuje, nie ma goraczki a CRP nadal wyższe. Miał...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,86836508,86836508,Czy_ten_koszmar_sie_skonczy_.html


Temat: Kto się zna na wynikach? ASO - co oznacza?
miesnia sercowego. Jesli ASO jest mniej niz 200 jednostek, to znaczy ze to byla angina wirusowa (a dokladniej nie paciorkowcowa). A to trzecie badanie to moglo byc OB (normy sa przerozne, srednio do 20/1h), lub CRP (bialko "ostrej fazy" swiadczace o stanie zapalnym), gdzie norma jest do 4. Gdy CRP jest dodatnie, to najpewniej infekcja byla bakteryjna. Podsumowujac: -infekcja wirusowa: wzrost odsetka limfocytow, ujemne ASO, ujemne CRP, moze byc wzrost OB -infekcja bakteryjna (paciorkowcowa): wzrost odsetka neutrofili, dodatnie ASO, dodatnie CRP, wzrost OB. Ufff... pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,16776523,16776523,Kto_sie_zna_na_wynikach_ASO_co_oznacza_.html


Temat: wysokie ob crp mono-proszę o radę.
wysokie ob crp mono-proszę o radę. Bardzo proszę o pomoc,bo strasznie się martwię. Gorączka przez 3 dni - 39,2 , ładnie się zbijała po paracetamolu , bez dodatkowych objawów. Każdego następnego dnia gorączka pojawiała się później,ale zawsze była 39 lub ciut powyżej. Badanie pediatryczne nie wykazało żadnych zmian. Laryngologicznie czysto-uszka,gardło,jedynie nos-ciągnący się bezbarwny katarek. Laryngolog zasugerował rtg zatok przynosowych,ale synusia nie udało ... (61-157) ! CRP 25,27 (<5) ! OB 58 ! {nie mam podanych norm} WBC 12,4 (4-10) ! Neut 6,6 (1,4-7) Neut% 53,4% (35-70) LYM 3,4 (0,8-5,3) LYM% 27,2% (20-53) Mono 1,75 ... słabszy. Zalecono antybiotyk,dlatego że ob i crp wysokie,tylko czy to wirusowe czy bakteryjne? Czy po tych wynikach można to rozpoznać? Martwię się okropnie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,94628015,94628015,wysokie_ob_crp_mono_prosze_o_rade_.html


Temat: wyniki badań - poradnia gastroenterologiczna
wyniki wskazuja na stan zapalny ( crp, podwyższony poziom IgG, frakcji w proteinogramie) IgE powyżej normy wskaźnik atopii a z jakiego powodu dziecko jest w poradni gastrologicznej?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104398092,104398092,wyniki_badan_poradnia_gastroenterologiczna.html